Radarstation
Zelfs in een sneeuwstorm is het radarstation, een futuristisch baken aan de rand van Gjoa Haven, nog aan de horizon te zien. Het is een overblijfsel uit de tijd van de Koude Oorlog.

Eind jaren vijftig bouwden de Amerikanen en Canadezen een verdedigingslinie langs de poolcirkel om de tegenstander in de gaten te houden. Sinds de betrekkingen tussen de VS en Rusland wat zijn verbeterd, werd het vanaf 1990 niet meer noodzakelijk geacht de stations permanent te bemannen. Mogelijk vijandelijke bewegingen worden sindsdien met camera's gevolgd. Die houden ook nieuwsgierige passanten in de gaten. Wie - al dan niet per ongeluk - te dichtbij komt, wordt per intercom afgeschrikt. De stem komt uit Ottawa en vraagt vriendelijk doch dwingend of je het terrein onmiddellijk wilt verlaten.
Sacha over deze foto:
"Dit radarstation fascineerde me vorige keer ook al, maar dit keer konden we er ook dichterbij komen. Het is bedoeld om de Russen te detecteren als ze de pool oversteken, maar iedereen die te dichtbij komt, hoort een stem uit de intercom die je vriendelijk verzoekt om onmiddellijk te vertrekken. Ook dat heeft iets heel James Bond-achtigs."
Camera instellingen:
Sluitertijd: 1/160
Diafragma: F8
ISO: ISO 320
Brandpunt afstand: 24mm
Genomen met: NIKON D810
Lens: 17.0-35.0 mm f/2.8