Het weer
Op de Noordpool bepalen de elementen het leven en het is dan ook altijd een belangrijk gespreksonderwerp. De Inuit noemen het weer 'sila’, wat letterlijk betekent: 'alles wat ademt'. De verwantschap met ons woord ‘ziel’ is niet ver weg.

De oudere generatie, die nog in kleine familiekampen over de pool trok om te jagen en in iglo's woonde, ervaart al enige tijd dat het weer onvoorspelbaarder is geworden: ‘Sila is in de war’. Desondanks konden de afgelopen tien jaar ervaren jagers de weersvooruitzichten dagelijks nog steeds goed beoordelen. Maar nu is het klimaat grillig. In de winter kan een ogenschijnlijke zonnige dag binnen een half uur omslaan naar extreme sneeuwstormen, met nul zicht, zeer harde wind en gevoelstemperaturen van -40 tot -50 graden. De zomers zijn juist warmer. Dan krijgen de Inuit ineens te maken met insecten, zoals muggen.
Sacha over deze foto:
"Sinds een aantal jaar is het weer onbetrouwbaarder geworden; het kan op een strakblauwe dag zomaar omslaan. Dat overkwam ons ook toen we met Louie Kamookak en zijn vrouw Josephine op een mooie zondagmiddag in hun buitenhuisje op de toendra waren. Opeens zag je geen hand meer voor ogen door een sneeuwstorm. En we moesten nog terug. Dankzij de stuurkunst van Louie en het gevoel voor richting van Josephine kwamen we weer terug in het kilometers verderop gelegen dorp Gjoa Haven. Voor een foto is sneeuwstorm of mist altijd erg mooi; zeker als er verder weg gelegen objecten in zitten, zoals hier het buitenhuisje van Louie en Josephine. Dan wordt het net een Japanse rijsttekening."
Camera instellingen:
Sluitertijd: 1/80
Diafragma: F20
ISO: ISO 400
Brandpunt afstand: 24mm
Genomen met: NIKON D810
Lens: 24.0-70.0 mm f/2.8