Het scheepswrak van John Franklin
Bewoner Louie Kamookak is sinds vorig jaar een van de bekendste Inuit van Canada. Als kleine jongen raakte hij gefascineerd door het verhaal dat zijn oma hem vertelde, over de Erebus.

Het schip van de Britse ontdekkingsreiziger Sir John Franklin verging in 1847 toen het tijdens een expeditie in het Noordpoolgebied de noordelijke doorvaart in kaart wilde brengen. Het schip kwam vast te zitten in het poolijs, ten zuiden van King William Island. De volledige bemanning kwam om en het schip werd nooit gevonden, maar moest volgens de grootouders van Louie Kamookak vlakbij Gjoa Haven liggen. Dit verhaal – als uit een spannend jongensboek – liet Louie nooit meer los. Hij verzamelde meer dan vijfentwintig jaar lang informatie uit de overlevering en luisterde naar verslagen van honderden oudere Inuit. Zo raakte Louie steeds meer overtuigd dat de mond-tot-mond-verhalen van zijn volk en voorouders cruciaal zouden zijn bij het vinden van het scheepswrak.
Sacha over deze foto:
"In 2008 was Louie Kamookak onze gids, en het was een goed weerzien met hem. Ik heb hem gefotografeerd in zijn buitenhuisje, bij een van de twee ramen waar een mooi diffuus licht doorheen komt. Een raam met indirect licht werkt net als een softbox: het licht is heel zacht, en als je iemand er van opzij naast zet, krijg je een mooi doortekend gezicht, maar niet op een te harde manier."
Camera instellingen:
Sluitertijd: 1/80
Diafragma: F2.8
ISO: ISO 400
Brandpunt afstand: 32mm
Genomen met: NIKON D810
Lens: 24.0-70.0 mm f/2.8