Robottanden
Twee keer per jaar komt de tandarts in Gjoa Haven. Deze flying dentist vliegt de hele Noordpool over en blijft een week. Hij probeert dan zoveel mogelijk bewoners te zien. En dat is geen overbodige luxe.

Mondhygiëne en tandverzorging waren vrij onbekende begrippen bij de Inuit, met als gevolg dat er maar weinig mensen zijn die geen gehavend gebit hebben. De meesten missen wel een paar voortanden, of hebben helemaal geen tanden. En wat er wel in hun mond zit is vaak verrot. Door voorlichting over het belang van tandenpoetsen, worden jonge ouders zich steeds bewuster van het belang van gebitsverzorging. Maar helaas nog lang niet alle ouders. Dat blijkt wel uit het grote aantal jonge kinderen met robottanden − dat zijn een soort zilveren hoesjes die gebroken of bedorven melktanden moeten vervangen. Jonge kinderen zijn tegen beter weten in trots op hun robottanden en laten ze daar waar ze kunnen graag zien.
Sacha over deze foto:
"Ik was op zoek naar de plek waar ik 8 jaar geleden een foto maakte van een bushalte; een olievat waar in grote rode letters ‘Bus Stop’ op was geschilderd. De bus is stuk, de halte is weg, maar dit leuke jongetje met zijn rode spidermanmuts kwam net voorbij en ik vroeg hem om te poseren. Ik wilde hem vastleggen zoals ik dat ook had gedaan met de Bus Stop; vandaar dat ie zo links in het kader staat. Pas later zag ik dat hij ‘robot teeth’ heeft. Dat zijn ijzeren staafjes die de tandarts plaats als je melktanden zijn weggerot. Een treurig probleem wat ik helaas vaak heb gezien hier. Vreemd genoeg zijn de kinderen er trots op als ze hun robot teeth krijgen. Misschien komt dat ook wel door de stoere naam die ze eraan geven."
Camera instellingen:
Sluitertijd: 1/160
Diafragma: F11
ISO: ISO 400
Brandpunt afstand: 60mm
Genomen met: NIKON D810
Lens: 24.0-70.0 mm f/2.8