Alles over vaderschapstesten

Een vaderschapstest heeft een duidelijk doel; met een vaderschapstest kun je onderzoeken of de vermeende vader daadwerkelijk de biologische vader is van zijn kind. Hoe werkt zo’n vaderschapstest eigenlijk? En hoe nauwkeurig is het? In dit blog vertel ik meer over wat voor soort vaderschapstesten er zijn, hoe nauwkeurig ze zijn en hoe de testen worden afgenomen.

De test

Een vaderschapstest kun je tegenwoordig heel makkelijk zelf uitvoeren door wangslijmvlies af te nemen bij de vader en het kind. Als de vader niet mee wil werken kun je ook een indirecte vaderschapstest doen. Het wangslijmvlies wordt na het verzamelen van DNA-monsters in het laboratorium onderzocht. Met een nauwkeurigheid van 99,999% kan er worden vastgesteld of het DNA van de vermeende vader overeenkomt met dat van het kind. Dit betekent dus dat de vader hoogstwaarschijnlijk de biologische vader is. Wanneer de vermeende vader niet de biologische vader is kan dat met 100% worden vastgesteld.

Hoelang duurt het proces?

Wanneer je de test bestelt krijg je hem meestal de volgende dag al in huis. De test wordt afgeleverd in een neutrale envelop, omdat het een gevoelig onderwerp kan zijn. Vervolgens neem je zelf de test pijnloos af. De precieze instructies hiervan krijg je meegestuurd met de test. Als je het wangslijmvlies hebt opgestuurd worden de DNA-monsters binnen 4 werkdagen onderzocht en tot slot wordt het resultaat opgestuurd per email of brief. Het proces duurt dus helemaal niet lang. Je kunt zelfs tegen betaling het proces versnellen.

Gemoedsrust & rechtsgeldig

Er zijn twee verschillende soorten vaderschapstesten. Hiervoor heb ik het alleen gehad over de gemoedsrusttest. Deze test neem je zelf af en is bedoeld om te weten te komen wie de vader is voor je eigen gemoedsrust. Wanneer je de uitslag van een vaderschapstest nodig hebt voor juridische redenen, is deze test niet geschikt. Hiervoor heb je namelijk een rechtsgeldige test nodig. De kwaliteit en nauwkeurigheid van deze twee testen is precies hetzelfde. Het enige verschil is dat de rechtsgeldige test wordt afgenomen door een derde persoon. De derde persoon is vaak een arts of verpleegkundige. Op deze manier weet je zeker dat de uitslag van de test niet is gesaboteerd en dat hij gebruikt kan worden in een rechtszaak. Dit komt bijvoorbeeld weleens voor bij rechtszaken over de voogdij van een kind. Heb je bij zo’n rechtszaak alleen de uitslag van een gemoedsrusttest? Dan dient dit niet als bewijsmateriaal. Zorg er daarom voor dat je dan een rechtsgeldige test hebt gedaan.

Alles over vaderschapstesten