Laserprinters vs. inkjetprinters: de voor- en nadelen

Inkjetprinters en laserprinters zijn twee van de meest populaire soorten printers op de markt. Ze hebben allebei hun eigen voor- en nadelen, en daarom kan het moeilijk zijn om te beslissen welk type printer voor jou de juiste is. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van laserprinters tegenover inkjetprinters, zodat jij weet wat de verschillen zijn en welke beter aansluiten bij jouw behoeften.

Afdruksnelheid en capaciteit

Een van de grootste voordelen van laserprinters is dat ze veel sneller zijn dan inkjet printers. Als je snel een groot aantal documenten moet afdrukken, is een laserprinter de juiste keuze. Laserprinters kunnen ook zwaarder papier verwerken, dus als je op cardstock of fotopapier moet afdrukken, is een laserprinter de betere optie. Een laserprinter gebruikt geen inkt maar een toner, een toner gaat dan ook veel langer mee dan inktcartridges en kun je dus langer printen. Een ander voordeel van een laserprinter is dat de afdrukken droog en watervast zijn. Dit betekent dat je op verschillende soorten papier kunt afdrukken zonder je zorgen te maken over vlekken of vervagen.

Duurzamer

Een ander voordeel van laserprinters is dat ze meestal duurzamer zijn dan inkjetprinters. Als je een printer nodig hebt die jaren meegaat, is een laserprinter de juiste keuze. Laser printers hebben ook een lagere kostprijs per pagina, dus als je veel documenten afdrukt, bespaar je op de lange duur geld. Dus heb jij bijvoorbeeld een bedrijf waar veel mensen documenten afdrukken, is het verstandig om te investeren in een laserprinter.

Verschillen qua kleurmogelijkheden

Hoewel laserprinters niet zo goed zijn als inkjetprinters als het om het afdrukken van foto’s gaat, kunnen ze wel kleurendocumenten afdrukken, maar die zijn, op enkele dure modellen na, beperkt tot vier kleuren. De afdrukresolutie van een laserprinter is ook lager dan bij inkjetprinters.

Het dan ook belangrijk om van te voren te bepalen wat je allemaal met de printer wilt gaan doen. Gaat het om volume en documenten die tekst bevatten dan is een laserprinter aan te raden. Wil je ook foto’s van hoge kwaliteit willen afdrukken dan kun je beter kiezen van inkjetprinter.

Aanschafprijs van een laserprinter vs. inkjetprinter

Nadelen van laserprinters zijn de initiële kosten en het feit dat ze speciale toner cartridges nodig hebben. Als je weinig budget hebt, is een inkjet printer misschien een betere keuze. Heb je echter een snelle en betrouwbare printer nodig die zware papiersoorten aankan, dan is een laserprinter de juiste keuze voor jou.

Er zijn dus voor- en nadelen aan beide printers, door rekening te houden met hierbovengenoemnde punten, kun je een overwogen beslissing maken tussen de aankoop van een laserprinter of inkjetprinter. Hopelijk heeft dit artikel jou in ieder geval verder geholpen om een tot een beslissing te komen en welke soort prrinter het meeste voeldoet aan jouw wensen en behoeften.

Laserprinters vs. inkjetprinters: de voor- en nadelen