Cocktails voor beginners

Cocktails leren drinken; waar begin je in hemelsnaam? Van honderd verschillende barmannen -en vrouwen zul je tweehonderd verschillende antwoorden krijgen. Hieronder lees je er één (eigenlijk twee), maar in mijn ervaring is het qua cocktails leren drinken het leukst om gewoon ergens te beginnen. Bij een lekker drankje of twee. Hierom introduceer ik je vandaag graag aan twee van mijn favoriete, laagdrempelige en gewoon superlekkere cocktails! Je moet ervoor gin kopen, én cognac… Let’s go!

De gin-tonic

Gin is een sterke drank die wordt gemaakt met graan en jenever -of sleedoornbessen. Hierdoor krijgt de drank een sterke, soms bittere smaak (dat ligt heel erg aan het soort gin en wat je lekker vindt). De meest bekende cocktail met deze drank is natuurlijk de gin-tonic, en die gaan we dan ook maken vandaag! Zoals ik al zei; het is beter om simpel maar vooral lekker te beginnen. Voor de gin-tonic heb je dan ook niet bijster veel nodig: 

  • Indian Tonic Water (of een andere tonic naar keuze) 
  • Gin (het liefst een classic dry)
  • Vers ijs 
  • Limoen 

Gebruik een groot glas, het liefst een longdrink glas of een ander glas voor grotere cocktails. Vul die zo veel mogelijk met ijs, zo blijft je drankje het langst koel. Giet er 1 maatje gin over, gevolgd door 3 maatjes tonic. Snij een schijfje limoen af en garneer. Schil nog een stukje van de limoen en knijp het boven het glas uit om de oliën te laten vrijkomen. Nog een tip; wrijf het langs de rand van het glas—zo krijg je bij elke slok een fris limoensmaakje. Dit schilletje mag ook in je glas, en daar ga je, een perfecte, klassieke cocktail om mee te beginnen. 

De Sidecar

En dan nog een! Eentje met cognac; een sterke drank die gemaakt wordt door het distilleren van witte wijn. Een gekke keuze misschien, maar zodra je dit drankje hebt geproefd denk je niet meer zo! Om de perfecte Sidecar te maken heb je nodig: 

  • Cognac
  • Sinaasappellikeur (bijvoorbeeld Cointreau)
  • Vers citroensap 
  • Sinaasappel
  • Suiker

Rol het randje van je glas eerst in water en dan in de suiker. Zo krijg je een mooi suikerrandje. Voeg vervolgens 1 maatje cognac, 3 maatjes likeur en 3 maatjes citroensap toe aan een cocktailshaker met veel ijs en schudt tot alles koel is. Zeef het je glas in. Schil een stukje van de sinaasappel—je weet wat je hiermee moet! 

 

En voilà, twee cocktails! Allebei superlekker, allebei super anders én simpel om te maken. Dus, begin lekker hiermee en geniet!

Cocktails voor beginners