De verschillen tussen engerlingen en emelten 

Als je last hebt van een plaag is het belangrijk dat je goed weet waar je last van hebt. Je zult namelijk niet alle plagen op dezelfde manier kunnen bestrijden. Larven worden indien er weinig variatie bestaat in grote aantal in beplanting gevonden. Daarnaast leven ze voornamelijk in bodemlagen van graszoden. 

 

Larven in het gras bij jou in de tuin

De meeste larven veroorzaken voornamelijk een problemen in je gazon. Sommige larven kunnen daarnaast ook de grasmat beschadigen als ze in grote hoeveelheden voorkomen. Het merendeel van de larven die voor problemen zorgen, zijn de larven van langpootmuggen en de larven van kevers. De kleine larven van langpootvliegen worden emelten genoemd. De larven van kevers en langpootmuggen heten engerlingen. Engerlingen bestrijden zal anders gaan dan het bestrijden van emelten. Wel is het belangrijk dat je de larven die in je tuin zitten zo goed mogelijk bestrijdt. Anders zullen de planten en het gras in je tuin hier erg last van hebben. 

 

Hoe maak je onderscheid tussen de soorten larven

De meest voorkomende insectenlarven zijn de larven van langpootmuggen. De emelten zorgen er al een langere periode voor dat er veel plagen in mensen hun tuin voor problemen zorgen. Ook nadat het geen larven meer zijn zorgen ze alsnog voor veel irritatie bij mensen. Je kunt deze larven onderscheiden op verschillende manieren. Als de larven een bepaalde leeftijd hebben, verkleuren ze. Op jongere leeftijd hebben emelten een grijs bruine huid en geen poten. Hierdoor zijn ze op leeftijd lastig te onderscheiden.

 

Wat zijn engerlingen

Engerlingen zijn de larven van meerdere soorten keversoorten. Het zijn kleine larven die een witachtige huid hebben. Daarnaast hebben ze een glanzende bruine kop die het makkelijk maakt om ze te identificeren. Bovendien heeft een engerling 6 poten. Wel is het zo dat deze larve maar 15 mm kan worden en dus een stuk lastiger te zien is dan een emelt. Je hebt in Nederland verschillende soorten engerlingen op verschillende plekken. Je hebt onder andere de meikever, junikever en taxuskever. Je zult deze larven over het algemeen niet terugvinden in de graszoden. Dit komt doordat ze vaak een stuk dieper in de grond zitten en daardoor niet te zien zijn. Het kan dus ook lastig zijn om erachter te komen dat je te maken hebt met een plaag. Laat daarom van tijd tot tijd een expert naar je tuin kijken. Iemand die dagelijks bezig is met het onderhouden van tuinen heeft vaker te maken met een plaag. Deze persoon zal het daardoor makkelijker kunnen identificeren en ervoor zorgen dat je met minder grote problemen komt te zitten.

 

De verschillen tussen engerlingen en emelten