Het plezier van kittens

Geluk kan in een klein hoekje zitten. Op de één of andere manier zitten er bij mij altijd kittens in dit kleine hoekje. Ik kan ontzettend vrolijk worden van kittens, daarom zorg ik ook ontzettend goed voor mijn kittens. Elk jaar krijg ik een nieuw nestje, vervolgens houd ik er vaak 1 en gaan de andere naar familie of vrienden toe. Zorgen voor kittens is voor mij hartstikke normaal, maar voor mijn vrienden is dit een nieuwe ervaring. Zeker als zij niet meer bij hun moeder zijn moet er goed voor ze gezorgd worden. Er zijn dan een aantal belangrijke dingen waar je aan moet denken. Allereerste moeten ze de juiste voeding krijgen, ze moeten op het juiste moment gevaccineerd worden, en ze moeten ook nog wat leuke speeltjes hebben om zich mee te vermaken. Hier ga ik vandaag wat meer over vertellen.

 

Voeding en vaccinaties

Kittens eten speciaal voer totdat ze zijn opgegroeid tot volwassen katten. Het belangrijkste voer is droogvoer. Kittens moeten speciaal droogvoer totdat ze ongeveer 12 maanden oud zijn, dan mogen ze over naar normale voeding. In het kittenvoer zitten belangrijke voedingsstoffen waardoor de kitten gezond kan opgroeien. Natuurlijk kan je de kat ook natvoeding geven. In dit speciale natvoeding zitten kattenvriendelijke stukjes vlees. Als u bijvoorbeeld een erg kieskeurige kitten heeft kan het helpen om wat natvoeding te geven waardoor ze alsnog voldoende eten. Maar mijn voorkeur gaat uit naar droogvoer. Hier zitten vaak meer voedingsstoffen in, minder toegevoegde smaak en kleurstoffen en het is beter voor de ontwikkelingen van hun tanden. Kittens moeten ook beschermd worden tegen vlooien. Zo kunt u speciale pipetjes kopen voor kittens. Lees goed de bijsluiter want het toedienen van een anti-vlooienmiddel is iets anders dan voor een volwassen kat. Ook moet de kitten een anti-wormenkuur krijgen. U kunt dit door middel van pillen doen, maar ik raad het aan om een dunnen paté te gebruiken. Deze kunt u makkelijk over de natvoeding van uw kitten spuiten zodat hij de juiste dosering binnenkrijgt.

 

Vermaak

Een kitten moet zich natuurlijk ook kunnen vermaken. Zorg daarom voor genoeg speeltjes en een mand waar ze lekker in kunnen slapen. Zeker voor mijn familie en vrienden is het belangrijk dat ze de eerste paar weken binnenblijven. Zo worden ze langzaam gehecht aan hun eigenaren en aan het huis. Zorg dan voor genoeg vermaak binnen, kittens zitten namelijk bomvol met energie. Als ze éénmaal zijn gewend aan u en het huis kunnen ze voorzichtig naar buiten, maar eerst alleen een klein stukje van de tuin. Ze moeten namelijk gewend raken aan de ligging van het huis zodat ze deze later zelf terug kunnen vinden.

Het plezier van kittens