Beleggen in de S&P500 index

Wanneer je bekend bent met de wereld van beleggen heb je vast al een keer gehoord van de S&P500 index. Misschien beleg je zelfs al in deze index. Ik kan me toch ook goed voorstellen dat veel mensen zich nog afvragen: wat is de s&p 500 index dan precies? In deze blog vind je meer informatie over deze bekende index, wat je er mee kunt en hoe je dit kunt aanpakken en wat de voor- en nadelen zijn van de S&P500 index. 

Wat is de S&P500 index

De S&P500 index bestaat uit de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten die zijn samengesteld door kredietbeoordelaars van Standard and Poors. Op basis van de beurswaarde van deze bedrijven is de samenstelling gebaseerd. Je begrijpt dus wel dat deze lijst met bedrijven jaarlijks makkelijk kan worden aangepast. Om een goede afspiegeling te geven van de economie binnen de Verenigde Staten bevat de S&P500 index bedrijven uit wel 90 verschillende sectoren. Zoals net genoemd is de weging van de bedrijven gebaseerd op de beurswaarde, waardoor de top 10 bedrijven binnen de S&P500 index goed is voor meer dan 20%. Het zal je waarschijnlijk niks verbazen dat Apple het meest waardevolle bedrijf is binnen de index. Door de juiste verdeling en mooie afspiegeling van de Verenigde Staten is de S&P500 index ontzettend populair onder economen en beleggers.    

Online brokers

Een manier om te beleggen in de S&P500 index is aan de hand van een online broker. Een online broker is een financiële instelling waar je als belegger zelf kunt handelen in financiële producten. Voor particuliere is zo’n handelsplatform nodig om te kunnen beleggen of verkopen in onder andere aandelen en fondsen. Er worden twee brokers geadviseerd om mee te beleggen in de S&P500 index namelijk, eToro en Degiro. Deze brokers zijn één van de grootste en goedkoopste brokers binnen Nederland. Zeker voor beginnende beleggers is met name eToro fijn. Via deze broker kun je voordat je daadwerkelijk begint met beleggen oefenen in een simulatie met fictief geld. Op deze manier maak je kennis met beleggen en de gang van zaken binnen eToro. Daarnaast bieden beide brokers de mogelijkheid om met mede beleggers in contact te komen zodat jij goed voorbereid kunt starten met beleggen in de S&P500 index. 

Voor- en nadelen

Beleggen doe je niet zonder risico. Wanneer je gaat beleggen in de S&P500 index beleg je in de 500 grootste bedrijven van de Verenigde Staten die vaak ook actief zijn op wereldniveau. Je risico is bij de S&P500 index een stuk kleiner door de enorme spreiding over 500 bedrijven. Daarnaast zijn de kosten voor het beleggen in deze index vrij laag waardoor je uiteindelijk dus meer geld over zult houden. Echter zijn er ook nadelen aan de S&P500 index. De index is namelijk zeer beïnvloedbaar door gebeurtenissen in de wereld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de corona crisis die de aandelen flink heeft laten dalen. Zolang je bewust bent van de risico's en de voor- en nadelen van beleggen zit je bij S&P500 index in ieder geval zeker goed.

Beleggen in de S&P500 index