Het licht in ons leven

Van al onze zintuigen zijn de ogen waarschijnlijk het belangrijkste. Onze ogen stellen ons in staat om te navigeren, om mensen te herkennen en om eetbare van oneetbare zaken te onderscheiden. Elk van deze vaardigheden is cruciaal voor onze overlevingskansen. Onze ogen zouden echter zinloos zijn zonder licht. Waar geen licht is, zijn ogen nutteloos. Beeld je maar eens in dat je ’s nachts midden in een bos loopt. Er rest je hier niet veel opties dan in foetushouding op de grond te gaan liggen en te hopen dat het snel weer licht wordt. Gelukkig hebben wij mensen sinds pakweg 150 jaar de beschikking over elektrisch licht. Hierdoor hebben we de duisternis succesvol uit de meeste omgevingen des levens gebannen. Op bijna alle plekken (behalve bossen en andere natuurgebieden) kun je ’s nachts prima je weg vinden. Echte duisternis worden we slechts zelden nog mee geconfronteerd. Dit is te danken aan een recente revolutie van het licht.

Een revolutie van het licht

Tot voor kort waren er niet veel mogelijkheden wat verlichting betreft. Gloeilampen waren goedkoop in aanschaf, maar vrij duur in gebruikt. Later kwamen er ook spaarlampen en tl-buizen. Deze waren zuiniger, maar je moest even wachten voordat de lampen aansprongen. Dit maakte ze ongeschikt voor plekken waar je met een druk op de knop meteen licht wil. Sinds kort is er Led-verlichting. Dit heeft voor een revolutie in de verlichting gezorgd. Led-verlichting is snel, krachtig en zuinig. Ze zijn geschikt voor de kleinste lichtjes maar ook voor de grootste lichtbronnen. Je vindt bijvoorbeeld een led-lampje in een piepklein voorleeslichtje. Tegelijk bestaan er zogeheten led high bay ufo lampen. Deze worden gebruikt om grote oppervlakten mee te verlichten. Denk bijvoorbeeld aan de grote hallen in een magazijn of in de evenementenbranche.

De heerschappij van het led-licht

Gloeilampen worden tegenwoordig niet meer verkocht. Led-lampen hebben bijna alle andere soorten verlichting verdrongen. Ze gaan 50.000 uur mee, terwijl een gloeilamp maar 1000 uur meegaat en een spaarlamp ongeveer 10.000 uur. Zoals gezegd kan het echter een tiental seconden duren voordat een spaarlamp aangaat. Een led-lamp springt aan binnen een fractie van een seconde. Tegelijk is Led het zuinigst van alle verlichting en het meest dynamisch. Het kan gedimd worden, de lamp wordt niet heet en er zijn Leds in alle kleuren die je maar kunt verzinnen. Ledverlichting biedt het beste van alle werelden en bijna geruisloos heeft het een zeer aanwezige plaats in onze levens in genomen. Het is waar: Led-lampen zijn een ware revolutie van de verlichting!

Het licht in ons leven