Zo blijf je fit tijdens de lockdown

Nog altijd, na bijna een jaar, houdt de coronacrisis ons allemaal in zijn greep. Met de nieuwe maatregelen en avondklok zijn we nog meer op onszelf en op ons huis aangewezen, nog verder verwijderd van anderen en de wereld, en ondanks dat we allemaal weten dat het ooit wel weer over waait, lijkt het nu alsof er geen einde aan komt. Juist het geen zicht hebben op wanneer dingen wel weer zullen kunnen is wat het zo ondraaglijk maakt voor velen. Vorig jaar maart leek het een maandje lekker rustig thuis. Velen zagen dit destijds nog als een leuke uitdaging: thuiswerken betekent minder reistijd, dus meer tijd om bijvoorbeeld elke ochtend voor het werk nog een uurtje te sporten. Inmiddels heeft het allemaal zo’n slecht effect gehad op iedereens mentale welzijn, dat deze motivatie weer verder te zoeken is. Maar het duurt waarschijnlijk nog wel even, en de zomer is in zicht, dus we zetten hier voor jou wat tips op een rij om ook in de lockdown lekker fit te blijven!

Ritme, ritme, ritme

Het allerbelangrijkste om dergelijke goede voornemens vol te kunnen houden is om echt in een ritme te komen. Dit geldt voor zowel je voeding als je beweging elke dag of week. Waar je bijvoorbeeld normaal gesproken in het weekend de weekboodschappen doet, ga je nu misschien wel elke dag na het werk om nog even naar buiten te kunnen. Dat lijkt positief, en het is natuurlijk goed om jezelf te motiveren om elke dag naar buiten te gaan. Maar als je kijkt vanuit een gezonde voeding oogpunt, heeft het waarschijnlijk meer negatieve impact dan je misschien verwacht. Door elke dag naar de supermarkt te gaan heb je elke dag opnieuw de kans om dingen te kopen die je niet nodig hebt, maar waar je op dat moment net zin in hebt. Terwijl als je het avondeten voor de hele week al in huis hebt en de snacks zijn op, zul je eerder lekker warm op de bank blijven zitten en die snacks dan maar een avondje overslaan. Vind dus een goed ritme en plan je boodschappen en maaltijden goed vooruit. Als je dan na een dag thusiwerken toch nog even naar buiten wil, kun je lekker een stuk gaan wandelen, en heb je ook meteen een workout gehad!

Stap op de fiets

Wat een leuke uitdaging is om tijdens de lockdown in beweging te blijven, is om elke dag een stuk te fietsen. Een mooie damesfiets heeft waarschijnlijk iedereen wel in de schuur staan, dus je hoeft er niet eens veel voor te doen. Je kunt jezelf uitdagen om elke dag net wat langer te fietsen of op een lagere versnelling, en er zo een echte workout van te maken. Het voordeel van fietsen als bewegingsvorm is dat je er ook nog eens voor naar buiten moet, wat ook goed is voor je mentale welzijn.

Zo blijf je fit tijdens de lockdown