Hoe houd jij je werknemers betrokken bij je bedrijf?

Werknemers thuis laten werken… Veel bedrijven moesten er voor Corona niet aan denken. Ze zagen niet hoe de nadelen konden opwegen tegen de voordelen en voelden er nog bijzonder weinig voor. Door het Coronavirus konden veel werkgevers echter niet anders. Werknemers moesten in sommige gevallen noodgedwongen thuiswerken en er ging opeens een nieuwe wereld open. Het thuiswerken bracht een hoop positieve kanten met zich mee, die zowel werknemers als werknemers als zeer prettig werden ervaren. Minder reistijd en meer rust op de werkplek. Geen onnodige afleiding en onrust en een betere concentratie, waardoor er veel meer werk afkwam. Inmiddels zijn we alweer bijna een jaar thuis aan het werk en ondanks dat er veel positieve kanten zitten aan het thuiswerken beginnen de minpunten nu toch ook wel op te vallen. Zo is er bijvoorbeeld minder communicatie tussen werknemers en begint de verbondenheid ook zachtjes af te zwakken. Gelukkig kan je dit met een paar kleine aanpassingen alweer een stuk bijtrekken.

Blijf werken aan de verbondenheid

Communicatie was altijd al een zeer belangrijk onderdeel binnen een bedrijf, maar nu met het thuiswerken is communicatie eigenlijk alleen nog maar belangrijker geworden. Werknemers en werkgevers blijven eigenlijk alleen nog maar in contact met elkaar door communicatie. Zorg er daarom als bedrijf voor dat je communicatie zoveel mogelijk blijft ondersteunen. Plan vaste contactmomenten in en zorg voor online meetings. Begin de dag met zijn allen door middel van een (virtueel) openingspraatje en sluit de werkweek af met een virtuele borrel. Je kan zelfs een borrelpakket laten bezorgen bij je werknemers zodat zij dit zelf niet meer hoeven te regelen. Op deze manier houd je alle werknemers verbonden met elkaar en heb je meteen, als blijk van waardering, een leuk cadeautje voor je thuiswerkers.

Blijf (duidelijke) informatie delen

Soms ontgaat informatie ons wel eens en daar kunnen we niks aan doen. Misschien zien we een memo over het hoofd of is een e-mail niet goed ontvangen. In tijden van werken op kantoor konden werknemers elkaar aan dat soort dingen herinneringen. Nu we (nog steeds) thuis aan het werk zijn, is het toch meer ieder voor zich. Grote kans dus dat informatie bij iemand niet goed is aangekomen maar deze niet door iemand anders daaraan herinnerd kan worden. Blijf daarom duidelijke informatie delen en voeg eventueel extra controlepunten in. Niet omdat je je werknemers niet vertrouwt, maar juist om te zorgen dat die informatie juist is aangekomen. Op deze manier blijft iedereen elkaar helpen en hebben ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Hoe houd jij je werknemers betrokken bij je bedrijf?