Op jezelf wonen: zo pak je dat aan

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Dan is het belangrijk om je enigszins voor te bereiden. Voor te bereiden op het feit dat je dingen zelf moet gaan regelen en dat je er zelf voor moet zorgen dat je te eten hebt en dat alles in huis leefbaar is en blijft. Op jezelf wonen is daarnaast ook geen kleine stap. Je zal merken dat het in het begin best wel wat energie kost en dat je daardoor wat minder dingen nog doet omdat je simpelweg moe bent aan het einde van de dag. Maar je zal ook merken dat dit na een week of twee zal wennen. In deze blog geven we je een aantal tips die je kunnen helpen bij het op jezelf wonen en waar je op moet letten!

Zorg dat je bent voorzien van een aantal gemakken

Het is natuurlijk handig als je een aantal basiselementen op orde hebt. Zo heb je waarschijnlijk minder snel de luxe dat je een auto voor de deur hebt staan, zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld in iedergeval een fiets tot je beschikking hebt. Een herenfiets kopen doe je bijvoorbeeld al gemakkelijk online. Daarnaast is het slim om te kijken wat je nog meer nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine zodat je gemakkelijk zelf je wasjes kan draaien. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoe oud je bent en in welke situatie je jezelf bevindt. Ga je bijvoorbeeld studeren dan is het voor de hand liggend dat je bij andere in huis komt waar bijvoorbeeld al een wasmachine aanwezig is.

Geef jezelf de tijd

Op jezelf wonen is een stap die in het begin wat energie zal kosten. Je moet wennen aan het feit dat je bepaalde dingen zelf moet regelen. Het is fijn als je samen met andere woont die je een beetje wegwijs kunnen maken. Maar toch is het belangrijk om te blijven kijken naar wat wel/niet mogelijk is. Zo zorg je ervoor dat je gemakkelijk de eerste weken doorkomt. Het is altijd belangrijk om een aantal dingen wel op een rijtje te hebben. Denk bijvoorbeeld aan je kosten. Het is belangrijk om je eigen kosten op een rijtje te hebben en wat je inkomsten zijn. Wanneer je hier inzicht in hebt kan je ook beter inschatten wat je wel en niet kan doen/kopen. Door bijvoorbeeld slim boodschappen te doen kan je al veel geld besparen!

Op jezelf wonen: zo pak je dat aan