Gefeliciteerd, je wordt vader!  

Is dit onlangs tegen jou gezegd? Dan willen we je inderdaad allereerst feliciteren want je wordt vader. Een van de mooiste geschenken die er bestaat of althans als je ervoor hebt gekozen om vader te worden. Misschien wilde je wel helemaal gaan vader worden of had je hier helemaal nog niet over nagedacht. We willen je via deze manier gerust stellen want… je bent niet de enige! Alleen al in Nederland krijgen meer mannen dan je denkt het nieuws te verwerken over dat je (onbewust of ongewenst) vader worden. Een van de eerste vragen die dan door je hoofd kan schieten is, “is het kindje wel van mij?”. Om daarachter te komen wordt er in de meeste gevallen een vaderschapsonderzoek gedaan. Benieuwd wat dit onderzoek is en hoe het precies in zijn werk gaat? We leggen het je graag uit!

Wat is een vaderschapsonderzoek?

Een vaderschapsonderzoek , ook wel bekend als een vaderschapstest of verwant heidsonderzoek, is een onderzoek die wordt uitgevoerd bij vader en kind om te kijken of de vader ook daadwerkelijk de vader is. In de meeste gevallen wordt deze test uitgevoerd door mannen die dus niet zeker weten of het kindje ook wel echt van hun is. Toch is dit niet de enige groep. Ook vaders die (bijna) zeker weten dat het kindje wel van hun is, kunnen zijn onderzoek uit laten voeren. Het komt niet vaak voor maar er wordt bijvoorbeeld wel eens een kindje verwisseld in het ziekenhuis. Natuurlijk per ongeluk maar een vaderschapstest geeft de vader zekerheid. Zekerheid dat het kindje van hem is. Het onderzoek kan namelijk voor 99,99% vaststellen of een vader en kind verwant aan elkaar zijn of niet.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

Gelukkig is ook de wetenschap flink meegaan met de tijd en is een onderzoek om te bepalen of je wel of niet de vader bent zo gedaan. Je kan deze test bij de huisarts laten doen of in je ziekenhuis maar tegenwoordig kan je hem zelfs online bestellen en thuis (laten) doen. Met een wattenstaafje neem je een DNA af uit bijvoorbeeld je mond. In het speeksel zit voldoende DNA voor het onderzoek. Dit wordt ook bij het kindje gedaan. Een vaderschapstest kan gedaan worden als het kindje nog niet geboren is maar daar wordt liever niet de voorkeur aangegeven. Uiteraard hangen er wel kosten aan het onderzoek. Hoe veel het kost hangt echter wel af van een aantal factoren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je zelf de test moet betalen of dat de moeder het betaalt. Als jullie het hier niet over eens zijn of niet overeen kunnen komen. Dan kan het zijn dat een externe partij hierbij betrokken wordt. Die zal uiteindelijk de beslissing maken.

Gefeliciteerd, je wordt vader!