Voordat ik mijn huis kocht, deed ik dit!

Een eerste huis kopen is altijd even zoeken waar je moet beginnen. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk kijken wat er allemaal op de markt is, maar toch is het soms goed om eerst even wat voorbereidingen te treffen voordat je te hard van stapel loopt. Het is namelijk niet zomaar iets, en het is niet dat je na een aantal dagen kan zeggen “ik ga toch naar iets anders kijken”. Bij het kopen van een huis komt veel regelwerk kijken, en er komen veel dingen kijken die je op voorhand helemaal nog niet bedacht had. Het is namelijk belangrijk dat je altijd checkt wat voor huis je uiteindelijk kan betalen en wat je eisen en wensen zijn. Wanneer je hier niet goed over nadenkt kan het zomaar zijn dat je uiteindelijk helemaal niet tevreden bent met je aankoop. Benieuwd naar mijn tips en hoe ik het heb aangepakt? Lees dan zeker verder!

Hoeveel kan jij lenen?

Het is een veel gestelde vraag en waarschijnlijk een van de eerste vragen wanneer je opzoek gaat naar een huis. Je wilt namelijk niet zomaar opzoek gaan naar huizen en er uiteindelijk achter komen dat je dat huis helemaal niet kan betalen. Het is daarom belangrijk om te kijken wat jouw maximale hypotheek kan zijn. Je hypotheek berekenen doe je tegenwoordig gemakkelijk online. Achteraf kan je een gedetailleerde berekening maken samen met bijvoorbeeld de bank. Daarnaast vond ik het erg fijn om de actuele hypotheekrente te checken, hierdoor weet je ook precies hoeveel geld je moet gaan betalen en daardoor kan je een goede inschatting maken van je vaste lasten. Wanneer je weet wat je vaste lasten worden kan je ook gaan inschatten hoeveel geld je uiteindelijk overhoudt.

Huizen zoeken en selecteren

Het is slim om van te voren uit te zoeken voor jezelf wat je nodig hebt en wat je aanvullende wensen zijn. Op basis hiervan kan je opzoek gaan naar een huis die bij jou past.

Nieuwe huizen bezichtigen

Je wilt natuurlijk op een gegeven moment op een huis uitkomen die je kan gaan bezichtigen. Wanneer het huis aan al je eisen voldoet is het tijd om het in het echt te gaan bekijken. Tijdens een bezichtiging is het belangrijk om kritisch te kijken naar bepaalde elementen. Denk bijvoorbeeld aan de staat van het huis, of alles zoals het op de foto’s eruit zag ook daadwerkelijk zo is en of je huis in een fijne wijk staat.

Voordat ik mijn huis kocht, deed ik dit!