De eierkoeken van Sonja Bakker, het Montiagnac dieet, eten als een oermens of voor iedere maaltijd een appel, werken met maaltijdvervangers: dieettrends zijn er genoeg. En allemaal beloven ze hetzelfde: de kilo’s zullen er af vliegen en je voelt je fitter, sneller, vrolijker. Vaak blijkt het resultaat echter van korte duur. En dan is het weer tijd voor de volgende dieettrend.
Diëten en eetpatroon
Vaak is afvallen of gewicht verliezen het doel van een dieet dat gevolgd wordt. Een dieet en een eetpatroon zijn twee verschillende dingen. Diëten doe je een poosje om gewicht te verliezen. Een eetpatroon veranderen is iets wat je langdurig zou kunnen volhouden.
Diëten is trendgevoelig
Het spannendste dieet waar je nu veel van hoort is misschien wel ‘intermittend fasting’, dus een poosje niet eten. Dat kan alles zijn van je ontbijt overslaan, tot twee dagen per week heel weinig calorieën eten. Er zijn mensen die daar baat bij hebben, maar er is nog weinig wetenschappelijk bewijs over. Enkel op muizen toont het aan dat dit dieet kan helpen om zelfveroudering en beschadiging tegen te gaan. Men vraagt zich tevens af of dit wel een dieet te noemen is. Het antwoord is ja, want vasten is een vorm van caloriebeperking omdat je gewoon minder calorieën eet. De tijdelijke onthouding is ons niet vreemd, denk aan het katholieke vasten of de ramadan. Logischerwijs dat het daarom ook als dieet werkt: niets is niets.
Kritiek op diëten
Alle diëten lijken er waarschijnlijk toe dat je minder eet of niet eet. Maar niet alles is even makkelijk vol te houden. Er is daarom altijd veel kritiek op diëten. Ook omdat diëten soms extreme gekkigheden vertonen. Zoals het Pioppi dieet, dat in 2019 erg populair was. Dit dieet was gebaseerd op een Italiaanse dorpje waar mensen heel oud worden en veel groenten, fruit, noten, olie aten. De basis deugt, maar het boek dat dit dieet voorschrijft bevat ook rare elementen, zoals tien eieren per week en kokosolie in je koffie. En dat soort extremiteiten kunnen rekenen op kritiek.
Waarom alle diëten werken
Toch is voor heel veel diëten iets te zeggen. Eigenlijk werkt elk dieet in zoverre dat de basis is dat de c basis van een dieet is dat je minder calorieën eet. Minder calorieën is minder energie. En als je minder energie tot je neemt dan je verbruikt, dan val je af. Dan maakt het niet uit welke stroming dieet je volgt. Het ene dieet laat iets weg (zoals suikers), het andere voegt juist iets toe, of je kiest maar voor een ding, en het laatste telt calorieën. Dus of je nou wil diëten door alleen maar sherry te drinken of juist kiest voor koolhydraatarme maaltijdvervangers, uiteindelijk komen diëten altijd neer op een bewustwording van je energie inname en het minderen van calorieën. In principe werkt daarom ieder dieet.